Hva skal jeg velge – introkurset eller grunnkurset?

Det er noen uklarheter når det gjelder valg av kurs, og med denne teksten blir forhåpentligvis valget litt enklere.

Til felles har begge kursene at du skal oppleve gleden ved å padle kajakk! De store forskjellene på introkurset og grunnkurset er særlig tiden du får i praktisk padletrening og redning. I introkurset som er på tre timer, får du det helt grunnleggende i kajakkpadling. Dette betyr at du lærer om sikkerhet, og får litt hjelp til å komme i gang med padling, i tillegg til noe praktisk trening i å padle. På introkurset sitter du i kajakken i 2 – 2,5 timer, så i praksis er det ikke tid til så mye mer enn det helt grunnleggende.

På grunnkurset sitter du i kajakken i ca 14 timer. Grunnkurset er på 16 timer, og i dette kurset er det mer teori enn i introkurset. Teorien er både om teknikkene vi bruker i padling, og tema som blant annet sporløs ferdsel og allemannsretten. I grunnkurset er det dermed mye mer tid til å gi hver enkelt deltaker tilbakemelding på padleteknikkene enn i introkurset. I grunnkurset lærer du også å bruke spruttrekk, og hvordan du kommer opp i kajakken dersom du er uheldig og velter. Dette kurset gir deg dermed også større grad av praktisk sikkerhet. Dersom du har lyst til å gå flere kurs i våttkortstigen, må du uansett ta grunnkurs først, selv om du har introkurset fra tidligere.

Det kreves ingen forkunnskaper for noen av disse kursene, og man kan gå rett på grunnkurset dersom man ikke har sittet i en kajakk tidligere. Siden padling er en aktivitet som også krever en god del teknikk, kan det være en fordel å gå rett til grunnkurset dersom man har noe padleerfaring. Har man padlet tidligere, vil en antagelig ikke få så mye ut av introkurset ut over at man får våttkortet.

Våttkortet er et fysisk kort som viser at du har grunnleggende kunnskap i padling, og dermed f.eks. kan leie kajakk der det kreves dokumentasjon på grunnleggende kajakkferdigheter. Noen utleieoperatører og turarrangører krever også at de som skal leie kajakk eller være med på en organisert tur har kompetanse tilsvarende grunnkurs. Årsaken til dette er bruk av spruttrekk og at man kan redning.

Hvis du har spørsmål om hvilket kurs som passer for deg, tar du kontakt med kursleder på kurset du vurdere å melde deg på.

(Tekst: Per Olav Lund, )

Kursplan