Einar Busterud: – Verdifullt med en ro- og kajakklubb midt i byen

BILDET: Hamar-ordf√łrer Einar Busterud. Foto l√•nt fra Hamar kommunes hjemmeside.

Hamar kommune har n√• forlenget avtalen med Hamar Ro- og Kajakklubb med nye 30 √•r. Det betyr at partene er enige om en forlengelse av den tidligere avtalen fram til 2052. Det er en gledens dag for Roklubben som n√• er sikret tilhold p√• Tjuvholmen. Ordf√łreren i Hamar, Einar Busterud, sier til nettredakt√łren at det er verdifullt med en ro- og kajakklubb midt i byen!

Busterud mener ogs√• at den bruken av Mj√łsa som Hamar Ro- og Kajakklubb st√•r for, er viktig for Hamar. Dessuten ligger det ogs√• hevd bak roklubbens beliggenhet p√• Tjuvholmen. Det er liten tvil om at aktiiviteten i klubben er en vinn, vinn, vinn situasjon, sier Busterud.

Tekst: Erik Johnsen

Hamar Ro- og Kajakklubb har 455 medlemmer og begynner å bli store også innen idretten i Hamar.

– Hva tror du er grunnen til denne veksten, Busterud?

– Det har de siste 10-20 √•rene v√¶rt en √łkende bevissthet om bruken av Mj√łsa, eller Innlandshavet, som noen kaller Mj√łsa. Det dreier seg om naturverdier, sier Busterud.

Avgift

For å bli på Tjuvholmen må klubben betale en årlig avgift til kommunen, en avgift som skal reguleres hvert 10. år.

Roklubben har vokst kraftig de siste √•rene. Men medlemstallet i klubben har variert sterkt gjennom alle tider. I 1999 hadde klubben bare et titalls medlemmer f√łr klubben la om aktiviteten til √• inkludere kajakkpadling. Det var vellykket.

Allerede i 2007 hadde klubben 199 medlemmer. Pr. 31. desember 2018 hadde klubben 446 medlemmer. I skrivende stund ser det ut til at tallet ogs√• har √łkt gjennom 2019. Medlemstallet pr. 31. desember omfatter bare betalende medlemmer. Folk som ikke betaler, strykes som medlemmer.

En av utfordringene er at gjennomsnittsalderen er 47,8 år. Den har ligget på dette nivået noen år nå. Utfordringen er derfor å få inn flere unge.

– Hvordan vi skal f√• med oss flere unge, m√• vi se n√¶rmere p√• i styret, sier leder Arne Hansen som naturlig nok er meget godt forn√łyd med √łkningen i medlemstallet og det faktum at klubben n√• har f√•tt avtale med kommunen som gjelder videre fra til 2052.

BILDET: Leder i Hamar Ro- og Kajakklubb Arne Hansen gir uttrykk for glede over at kontrakten med kommunen med varighet til 2052, er underskrevet. Foto Erik Johnsen

Oppussing

Styret har de siste √•rene jobbet med √• skaffe oversikt over utgiftene til oppussingen som n√• m√• til. Men det skal gj√łres en ny runde med innhenting av tilbud fra leverand√łrer i l√łpet av vinteren.

Det siste √•ret er det ogs√• innkj√łpt mye nytt utstyr. Her kan nevnes brukte kajakker, Concept 2 Romaskin i treningsrom, 2 nye kajakker (hav), en gr√łnnlandskajakk (GreenlandT), 10 padle√•rer (korte) og en de annet treningsutstyr.

Store verdier

Klubben sitter p√• store verdier i bygninger og utstyr. I f√łrste omgang skal klubben n√• g√• i gang med √• pusse opp bygningene. F√łlgende skal gj√łres:

• Noen endringer i b√•thallen innvendig for √• f√• bedre plass til b√•ter, s√¶rlig rob√•ter.
  • Nye tak p√• begge husene v√•re. Det er lekkasjer som m√• tettes.
  • Oppussing av veranda p√• klubbhuset (Damehuset).
  • Nye vinduer i klubbhuset.
  • Utskrifting av alt elektrisk i klubbhuset.
  • Opprustning av kj√łkken i klubbhuset.
  • Nye brygger i Vesle-Mj√łsa.